Verschillende aspecten van mode in kinderkleding

Mode wordt door volwassenen ontworpen en zodoende ook bepaald. Toch speelt mode ook bij kinderen een hele grote rol. Als ouder is het verstandig om daar bewust van te zijn en voldoende aandacht te besteden aan de kleding van je kind.

Modetrends op school

Totdat het kind naar school gaat, wordt in feite door de ouders bepaald welke kinderkleding in de mode is. Dit is afhankelijk in welke kringen het gezin zich begeeft, en meestal kopen moeders kinderkleding in een stijl waarvan ze zelf het meest houden. Op het moment dat het kind naar school gaat komt het in contact met andere kinderen. Er worden vriendschappen gesloten en groepjes gemaakt. Hierbij is de kinderkleding niet zeldzaam een doorslaggevende factor. Kinderen kunnen onderling erg hard zijn, en wanneer je kind kleding draagt die niemand anders draagt kan dit helaas leiden tot pestgedrag van andere kinderen.

Dit gebeurd vaak al op de lagere school, echter komt dit pestgedrag op de middelbare school vaak een stuk duidelijker tot uiting. Op het moment dat jouw kind zelf zijn of haar kleding mee mag uitzoeken, is het daarom verstandig om hier met je kind over in gesprek te gaan. Uiteindelijk wil iedere ouder het liefst dat een kind een eigen identiteit ontwikkelt waar hij of zij zich goed bij voelt. Kinderkleding kan helpen om deze eigen identiteit sterk te ontwikkelen of juist de bron van aanpassingsgedrag te vormen. Dit is dus iets om als ouders alert op te zijn ter voorkoming van problemen in de toekomst.

Als ouder zal je niet vaak op de middelbare school van je kind aanwezig zijn, waardoor je al snel afhankelijk bent van de verhalen van je kind. Je kunt natuurlijk wel meekijken met eventuele foto’s en uiteraard wanneer er klasgenootjes van je kind bij je over de vloer komen. Dit zijn gelegenheden waarbij je nauwgezet in de gaten kunt houden welke kinderkleding er wordt gedragen.

Budget voor kinderkleding

Ouders die niet veel geld te besteden hebben zullen niet zo snel geneigd zijn om hun kind dure merkkleding te laten kopen. De periode dat de kinderkleding meegaat is bovendien ook nog eens behoorlijk kort, gezien kinderen razendsnel uit hun kleren groeien. Voor sommige mensen voelt tweedehands kleding kopen als beschamend, maar het kan echter een hele goede oplossing zijn wanneer je jouw kind toch bepaalde merkkleding wilt laten dragen. Tweedehandskleding die door professionals verkocht wordt is namelijk haast niet van nieuw te onderscheiden, maar is doorgaans wel een stuk goedkoper dan nieuwe kledingstukken. Voor een kind op de middelbare school kan dit een ontzettend groot verschil maken in zich geaccepteerd voelen binnen een groep.

Kinderkleding is zoals alle kleding noodzakelijk. Desalniettemin is het fijn als het kopen van kinderkleding een leuke activiteit is voor jou en je kind. Het is nauw verweven met het uitstralen van een imago en het comfortabel voelen in het eigen lijf. Ga daarom niet teveel de strijd aan met je kind over de kleding waarmee hij of zij thuiskomt, tenzij er echt financiƫle grenzen zijn overschreden. Het afspreken van een bepaald bedrag aan kledinggeld kan hierbij een oplossing bieden. Zolang je kind het nog leuk vindt om samen kleding te kopen, is het een goed idee om het allerlei verschillende stijlen te laten passen. Zo kan er een vergelijking gemaakt worden, en vanuit dat oogpunt kan jouw kind een bewustere keuze gaan maken.

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa
elation