De broekrok is – volgens een groot aantal modebladen – weer terug van weggeweest. Hoewel de broekrok niet per definitie tijdloos is, komt het kledingstuk eens in de zoveel jaar weer terug als mode-item.
De broekrok in de hoofdrol
Omdat de broekrok gedragen wordt door de heldin in de nieuwste James Bond film ‘No Time To Die’, die volgend jaar in april in de bioscopen te zien zal zijn, zijn talloze modellen momenteel – als voorproefje – in een hippe broekrok op diverse catwalks te bewonderen. Zo wordt de broekrok opnieuw als modetrend geïntroduceerd.
Broek of rok?
Is de broekrok een in twee wijde broekspijpen gespleten rok of moet de broekrok beschouwd worden als een broek met twee gigantisch wijde pijpen? Het maakt in feite niet uit hoe de broekrok omschreven wordt: de broekrok wordt als een broek gedragen maar ziet eruit als een rok en dat was precies de bedoeling van het oorspronkelijke ontwerp, dat uit het preutse Victoriaanse tijdperk afkomstig is.
Opstand
Het Victoriaanse tijdperk kenmerkte zich door strenge fatsoensnormen en vroomheid. Een vrouw moest kuis zijn en mocht absoluut niet wijdbeens op een paard zitten. Met een rok of jurk aan was een vrouw min of meer gedwongen om in de zogeheten amazonezit paard te rijden. Het ontwerp van de broekrok maakte hier definitief een einde aan: met een broekrok aan werd de vrouw immers in staat gesteld om ‘als een man’ paard te rijden. In die zin staat de broekrok symbool voor vrouwenemancipatie en opstand tegen de heersende patriarchale normen van die tijd.
Elegante mode
De broekrok werd in de 19e eeuw vooral gedragen uit rebellerende overwegingen, in de 20e eeuw werd het kledingstuk echter een modieus verschijnsel: zowel in de jaren zestig als in de jaren tachtig was de broekrok trendy om te dragen. Maar ook in deze tijd zal de elegante broekrok opnieuw in het straatbeeld verschijnen.