De klassieke trenchcoat: van militaire outfit tot stijlicoon

De trenchcoat is een stijlvolle klassieke jas die tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Hoewel de mode onderhevig is aan bepaalde trends kan er van een aantal kledingstukken gezegd worden dat ze altijd hip zijn, welke trend het modebeeld ook bepaalt. Een van die kledingstukken is ongetwijfeld de trenchcoat.

Burberry

De oorsprong van de klassieke trenchcoat gaat terug tot aan de Eerste Wereldoorlog. In de herfst van 1914 werd Burberry – het Engelse modebedrijf dat in 1856 opgericht is door Thomas Burberry – door de Britse legerleiding gevraagd om voor de strijdende Engelse officieren een waterdichte overjas te ontwerpen. De oorlog was inmiddels ontaard in een zogenaamde loopgravenoorlog waarbij de soldaten, die destijds legeruniformen met daaroverheen wollen overjassen droegen, doorweekt raakten door het regenwater dat zich in de loopgraven verzamelde. Het gevolg was dat talloze militairen ziek werden. Met de winter voor de deur hadden de soldaten een waterdichte overjas nodig waarmee ze de regen konden trotseren.

Behaaglijk

De door Burberry ontworpen trenchcoat – ‘trench’ betekent letterlijk loopgraaf – bleek de ideale jas voor de Britse militaire strijders: de overjas was zowel warm als waterdicht en reikte tot over de knieën, wat de behaaglijkheid bevorderde. Tegelijkertijd was de jas te kort om door de bagger te kunnen slepen. Bovendien beschikte de jas over enkele – zeer praktische – grote zakken. Met een dergelijke regenjas werden de Britse officieren in staat gesteld om de strijd voort te zetten zonder doorweekt te raken.

Militaire status

De door Burberry aangeboden trenchcoat was echter nogal prijzig met als gevolg dat alleen de militairen met een hogere rang, zoals de officieren, bij machte waren een exemplaar aan te schaffen. Daardoor werd het verschil in status tussen de militaire strijders onderling sterk benadrukt. Kortom, soldaten die een trenchcoat droegen waren definitief de militairen met een hoge rang.

Van het slagveld naar de straat

Omdat de hoge officieren zo verknocht waren aan hun dure trenchcoat bleven ze de iconische jas dragen, ook toen de oorlog allang voorbij was. De productie van de trenchcoat ging onverminderd door zodat ook burgers (met kapitaal) de kans kregen om een exemplaar te bemachtigen. Zo verscheen de trenchcoat in het straatbeeld: de stijlvolle regenjas werd gedragen door zowel mannen als vrouwen.

Op het witte doek

Hoewel de trenchcoat inmiddels ook buiten Engeland populair begon te worden, werd de jas pas echt charmant toen bekende filmacteurs en -actrices gekleed gingen in een trenchcoat. Op het witte doek werd de jas vaak gedragen door detectives en femmes fatales. Zo was de Franse actrice Brigitte Bardot vroeger regelmatig in een trenchcoat te zien en droeg Benedict Cumberbatch de elegante jas onlangs in zijn rol als Sherlock Holmes.

De moderne trenchcoat

Tegenwoordig is de trenchcoat in vele uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar. Ofschoon het oorspronkelijke model waterdicht was, een kaki-kleur had en tot over de knieën reikte, zijn de moderne varianten van de trenchcoat vaak wat korter, hoewel ook de langere modellen nog steeds te verkrijgen zijn. De stoffen waaruit deze trendy jassen vervaardigd zijn variëren momenteel van katoen tot polyester en van wol tot leer.

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa
elation