Dresscodes voor feestelijke gelegenheden

Dat is leuk! Stiekem hoopte je er al op: een uitnodiging voor dat feest van je vrienden, zakenrelaties of familieleden. Dan zie je dat er naast de gegevens over de datum, tijd en feestlocatie nog iets anders wordt vermeld: van alle gasten wordt verwacht dat zij zich aan een dresscode houden. Je hebt nog niet zolang geleden een geweldige outfit aangeschaft. Kun je die dan wel dragen tijdens het feest? Je vraagt je af of jij je aan de dresscode moet houden en waarom je gastheer en gastvrouw hiervoor gekozen hebben.

Wanneer de organisatoren van een feest voor een dresscode kiezen, hebben ze daar een bedoeling mee. Met zorg kiezen ze een locatie of een thema, waarbij ze een bepaalde sfeer voor ogen hebben. Met speciaal uitgekozen muziek, lekkere hapjes en bijvoorbeeld het heerlijke gebak dat ze via jeEigenTaart hebben besteld, willen ze hun feest persoonlijk maken. Ook feestelijke decoratie en bloemen in een bepaalde kleur dragen daaraan bij. Als de kleding van hun gasten ook passend is, zal dat de sfeer en uitstraling van het feest compleet maken.

De bekendste dresscodes

Met alle plezier wil jij je aan de gevraagde dresscode houden. Maar wat houdt deze nu precies in? We zetten de belangrijkste dresscodes voor een feest voor je op een rijtje:

  • White tie: geschikt voor zeer formele gelegenheden, gala’s en diners. Mannen dragen een rokkostuum en vrouwen een lange jurk van een elegante stof, zoals satijn.
  • Black tie: iets minder formeel maar nog steeds erg chic. Deze dresscode vind je op uitnodigingen voor bruiloften en gala’s die na 18.00 uur beginnen. Voor dames is een mooie lange avondjurk gepast; voor heren een smoking.
  • Cocktail: informeel maar chic. Dames dragen een cocktailjurk die tot de knie of erboven valt. Mannen kiezen voor een smoking of een kostuum mét een das.
  • Tenue de ville: voor informele feesten, vaak in de buitenlucht. Gasten zijn netjes gekleed – maar niet overdressed – in een luchtige outfit in lichte kleuren.
  • Smart casual: deze dresscode laat de keuze aan de gasten. Elegantie is wel gewenst, bijvoorbeeld met een mooi overhemd voor de heren en een net jasje voor de dames.

Eigen persoonlijkheid

Je gastheer en gastvrouw nodigen je uit omdat ze jou als persoon graag op hun feest verwelkomen. Er wordt niet van je verwacht dat je een outfit draagt waarin je je ongemakkelijk voelt. Persoonlijke inbreng is dus zeker mogelijk!

Ook als gekozen is voor een bepaalde kleur als dresscode hoeft je outfit niet beslist in die kleur te zijn als jij je daar niet prettig bij voelt. Met een neutrale outfit in wit, beige of zwart en accenten in de gevraagde kleur houd jij je ook aan de dresscode en blijf je bovendien trouw aan je eigen stijl.

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa
elation