“Chapeau!” voor de hoed

De geschiedenis van de hoed gaat terug tot voor onze jaartelling: de hoed werd voor het eerst aangetroffen bij een oud-Hellenistisch ‘Tanagra’ beeldhouwwerk, vervaardigd uit terracotta. Het beeld laat een vrouw zien met een parasol-achtige hoed op haar hoofd. Het kunstwerk dateert uit de 3e eeuw voor Christus.

Zonnehoed

De parasol-achtige hoed representeert waarschijnlijk een rieten hoed of strohoed, die door vele oud-Griekse vrouwen werd gedragen als bescherming tegen de zon en de hitte. Een dergelijke zonnehoed is luchtig omdat deze gevlochten is – en daardoor poreus – en bovendien zorgt de brede rand van de hoed voor flink wat schaduw. Een strooien of rieten hoed is licht en aangenaam om te dragen.

Diversiteit aan hoeden

De hoed is een hoofddeksel waarvan er door de eeuwen heen verscheidene exemplaren verschenen zijn. De genoemde zonnehoed blijkt dus de eerste soort hoed in de geschiedenis te zijn. Daarna volgden onder meer de bolhoed, de hoge hoed, de deukhoed en de panamahoed.

Sociale beleefdheidsvormen

Hoeden hebben verschillende sociale functies: ze worden doorgaans gedragen bij bruiloften, bij begrafenissen en in sommige kerken. De hoed vertegenwoordigt dan een soort van formaliteit. Talloze mensen beschikken echter over een of meerdere hoeden omdat een hoed esthetisch en elegant is. Kortom, als tijdloos mode-accessoire hoort een hoed in elke garderobe thuis.

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa
elation