Excentrieke poncho’s en nostalgische stola’s

In dit artikel worden een paar kledingstukken besproken die een aantal gelijkenissen vertonen, maar toch ook weer verschillend zijn. De uit Zuid-Amerika afkomstige poncho’s en de antieke stola’s lijken echter altijd modieus te zijn, ongeacht welke trend het modebeeld domineert. De genoemde kledingstukken worden voornamelijk binnenshuis gedragen om behaaglijk warm te blijven. Toch zijn poncho’s en stola’s trendy genoeg om ook buiten de deur te dragen!

Traditionele Peruaanse kleding

De poncho komt oorspronkelijk uit Peru. In de cultuur van de oude Paracas – een pre-Inca cultuur die zich omstreeks het jaar 500 voor Christus in Peru bevond – was de poncho een traditioneel kledingstuk. Een aantal eeuwen later – ten tijde van het Inca-rijk in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte – werden poncho’s vaak gedragen door de Inca-indianen. Poncho’s werden doorgaans vervaardigd uit de wol van alpaca’s, die op de Peruaanse hoogvlakten leven. Ook tegenwoordig worden poncho’s gemaakt van alpacawol, lamswol of schapenwol.

Gebreide poncho’s

Een poncho is in feite een dubbelgevouwen rechthoekige (meestal gebreide) lap stof die in het midden een opening heeft waar het hoofd doorheen kan. De opening wordt tegenwoordig vaak afgewerkt met een warme col of kraag. Een poncho kan effen zijn of juist veelkleurig: de laatste variant doet excentrieker aan. Poncho’s lijken enigszins op gebreide capes. Het verschil is dat een cape als een mantel over de schouders hangt en in het algemeen vastgezet wordt met een bijzondere speld of opvallende knoop. Bij een poncho is dat dus niet nodig.

Gehaakte stola’s

De stola is afkomstig uit Centraal-AziĆ« en kent – net zoals de poncho – een lange geschiedenis. Dit kledingstuk is verwant aan de brede damessjaal, hoewel de nostalgische stola uit grootmoeders tijd driekantig is. De (meestal gehaakte) stola hangt doorgaans los over de schouders met de punt naar beneden aan de rugkant. Dit kledingstuk kan echter ook – als een soort sluier – over het hoofd gedrapeerd worden. De beide buitenste randen van de stola zijn in de regel versierd met elegante franjes. Ook poncho’s worden aan de onderkant vaak met franjes verfraaid.

Zelf maken

Poncho’s zijn tegenwoordig in verschillende uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar: bijna elke modezaak heeft poncho’s in haar assortiment. Helaas is de driekantige stola – in tegenstelling tot de brede damessjaals die bij vele modewinkels als ‘stola’ worden aangeprezen – bijna nergens meer te verkrijgen. Gelukkig zijn er nog talloze brei- en haakpatronen te bemachtigen, zodat we zelf aan de slag kunnen met een fleurige poncho of stola!

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa
elation